OM FINNJOLLAR

En finnjolle är en mycket enkel konstruktion. Den består av ett skrov, en rigg, en mast och ett storsegel. Dagens finnjollar har sett i princip likadana ut sedan svensken Richard Sarby konstruerade den första prototypen år 1949.

Finnjollens historia
Inför Sommar-OS 1952 i Helsingfors beslutades att en ny seglingsklass skulle introduceras. Det finska seglarförbundet lanserade då en tävling i vilken konstruktörer av segelbåtar och kanoter fick skicka in sina bidrag för en ny enmansbåt för OS-tävlingarna. Den svenske kanotkonstruktören Richard Sarby skickade in ett bidrag som han kallade för Fint. Av de sju bidrag som kom in betraktades Sarbys bidrag som det absolut bästa. När jollen sedan användes vid OS-tävlingarna fick den ganska snart smeknamnet finnjolle.

Sarby var från Uppsala och det var här som intresset för finnjollen blomstrade först. Under 1950-talet var Uppsala hemmaplan för jollesegling i Sverige. Under senare år är det dock Karlstad som har tagit över stafettpinnen.

Grundläggande egenskaper hos finnjollen
En finnjolle är 4,5 meter lång och 1,5 meter bred. Vikten är 116 kg. Segelytan är 10 kvadratmeter. Det finns idag fyra större tillverkare av finnjollar, nämligen Devoti Sailing från Tjeckien, Patafinn från Ungern, Wilke från Schweiz och HiTechSailing från Italien. De främsta segeltillverkarna är North Sails, Victory Sails, Doyle Raudaschl och WB Sails. När det gäller master är det HIT Masts, Wilke, C-Tech och Pata som är de främsta namnen.

Finnjolle är en segelbåt som går att trimma på många sätt. Det gör att även en glad amatör kan ha likvärdig utrustning som en jolleseglare som tillhör den yttersta världseliten. Man behöver till exempel inte nöja sig med en aluminiummast. Även den glada amatören kan få fördelar av att byta till en kolfibermast. Bland segel är laminatsegel vanliga, men den som vill ha bättre båtegenskaper i lätt vind och medelvind kan gott byta till dacronsegel.

En helt ny finnjolle kostar ungefär 200 000 kronor. Om det känns som en lite för stor investering finns möjligheten att köpa en begagnad jolle i kappseglingsskick från 50 000 kronor och uppåt. Man ska dock känna till att utbudet av begagnade finnjollar är mycket begränsat, särskilt i Sverige. För ett bra segel får man räkna med att lägga ut mellan 10 000-15 000 kronor.

Segling med en finnjolle
Att segla med en finnjolle är fysiskt mycket krävande. Det krävs god styrka i hela kroppen och en god kondition. Dessutom bör man väga en hel del för att kunna använda kroppsvikten för att balansera båten. De flesta som är riktigt duktiga på finnjolle väger upp emot 100 kilo och är relativt långa.

Om man jämför en finnjolle med exempelvis en annan enmanssegelbåt, till exempel en Laser, är det tydligt att finnjollen ställer seglarens kunskaper och erfarenheter på största prov. Man måste förstå exakt hur jollen fungerar för att kunna kryssa och parera. Att rodret är mycket känsligt är en annan utmaning med finnjollen. De som har förälskat sig i finnjollen menar att jollen är en symbol för den äkta seglingen – där teknik, taktik och fysik är grundstenar.