SM I FINNJOLLE 2009

Uppsala var värdort för SM i finnjolle 2009. Det var Uppsala Kanotförening och Ekolns Segelklubb som stod som arrangörer. Tävlingarna var sevärda och blev mycket välbesökta. Vädret var perfekt för relativt utmanande segling och startfältet var mycket starkt.

60 år av finnjolle i Sverige
År 2009 markerade 60-årsjubileet av finnjollen. Det var nämligen 1949 som finnjollen först såg dagens ljus. 1949 anordnades en tävling för konstruktörer om att ta fram en ny enmansjolle för Helsingfors-OS 1952. Richard Sarby, från Uppsala, vann denna tävling. Det var bland annat därför som SM i finnjolle avgjordes i Uppsala. Under tävlingarna ställdes den första finnjollen, lämpligt kallad Finn nr 1, ut på Upplandsmuseet i Uppsala. I början gick jollen inte under namnet finnjolle, men eftersom den användes för första gången i just Finland, fick den snart det namn den har idag.

Vinnarna i SM i finnjolle 2009
SM är en internationell tävling. Det betyder att seglare från andra länder kan delta i SM. De kan dock givetvis inte bli korade som svenska mästare. Det är den svenska seglare som placerar sig bäst i sammandraget som räknas som svensk mästare.

I SM i finnjolle 2009 blev Mikael Brandt från arrangörsklubben Uppsala Kanotförening bäste svensk i sammandraget genom sin fjärdeplats och knep därmed SM-guldet. Silvermedaljör blev Johan Wijk, Sandvikens SS. Bronset vanns av Daniel Miles, även han från Uppsala Kanotförening. Sverker Härd, Torsten Jarnstam och Christofer Finnsgård kom på 4-6 plats. Totalt ställde närmare 80 deltagare upp i seniortävlingen. Intressant är att resultatlistan till stor del fylldes av seglare från Jolleseglarna Karlstads Kanotförening.

Totalsegrare i SM-tävlingarna i Uppsala blev holländaren Karel van Hellemond. Det blev holländskt även på silver- respektive bronsplats. Silvret vanns av Jan Willem Kok medan bronspengen gick till Thierry van Vierssen.

I juniortävlingen tog Karlstad-klubben Jolleseglarna Karlstads Kanotförening storslam. Man lade faktiskt beslag på de fyra första platserna. SM-guldet gick till Erik Åberg. Jesper Åberg, bror till Erik, tog hem silvret. Adam Pluto knep tredjeplatsen medan hans bror Martin Pluto fick nöja sig med en fjärdeplats. I det totala sammandraget var dock irländaren Ross Hamilton omutlig.

Om Jolleseglarna Karlstad
Karlstads kanotförening är den klubb för finnejollesegling som har mest vind i seglen för tillfället. Man har totalt 22 aktiva tävlande, i alla åldersklasser. Många av medlemmarna i Jolleseglarna har meriter från internationella tävlingar och är inte sena att delta på exempelvis EM och VM. Föreningen bildades redan 1905 som en segelkanot- och paddelkanotklubb, men idag ligger fokus på optimistjolle, e-jolle, laser och finnjolle.

Få klubbar är så aktiva inom träning och utbildning som Jolleseglarna Karlstad. Hos Jolleseglarna kan man gå i seglarskola, vidareutbilda sig inom finnjolle, delta i fortsättningskurser och naturligtvis också delta i organiserade träningstillfällen.

Varje år anordnar Jolleseglarna en populär tävling i finnjolle, nämligen Sola Cup. Tävlingarna brukar gå av stapeln i mitten av september och lockar stora delar av eliten inom finnjolle, såväl den svenska som den europeiska. Den första upplagan av Sola Cup arrangerades faktiskt så tidigt som 1957.