Svenska Finnjolleförbundet

Svenska Finnjolleförbundet är en organisation på riksnivå för seglingsklassen finnjolle. Förbundet är knutet till Svenska Seglarförbundet och den internationella organisationen International Finn Association. Syftet är att tillvarata medlemmarnas intressen och verka för en ökad bredd inom finnjolle i Sverige.

Förbundet har flera verksamhetsområden. För det första har man ett register över alla finnjollar som är registrerade i Sverige. Varje finnjolle som någonsin har används i en sanktionerad tävling finns listad, såväl på förbundets webbplats som i skrift. Här finns uppgifter om tillverkare, material, skrovnummer, ägarbyten genom åren, med mera. För det andra finns alla medlemmar listade på webbplatsen. Här kan den intresserade besökaren se vilka meriter förbundets medlemmar har samlat på sig genom åren. För det tredje för förbundet även ett register över medlemmarnas personliga segelnummer. Man måste ha betalat medlemsavgiften för innevarande tävlingsår för att få behålla sitt segelnummer.

Förbundet arrangerar ett antal kappseglingar varje år. Normalt sett brukar en handfull tävlingar arrangeras inom Sveriges gränser. Svenska mästerskapen arrangeras varje år. Den tävlingen är dock även öppen för seglare från andra länder. Under SM 2012 var Finland, Holland, Storbritannien, Norge och Danmark representerade.

Som medlem i Svenska Finnjolleförbundet har man rätt att delta på en nationell tävling (SM alltså undantaget) utan kostnad. Under 2012 körs följande tävlingar i Sverige: GKSS OCR Långedrag, Solstaregattan i Karlstad, USS-regattan i Uppsala (kval till EM och VM 2013), Open Swedish Finn Championship (SM samt kval till EM och VM 2013), Sola Cup Karlstad (kval till EM och VM 2013) och KSSS OCR Saltsjöbaden. GKSS OCR, USS-regattan, SM och KSSS OCR ingår i den så kallade Sverige-cupen.

Comments are closed.